Risotto szafranowe z pstrągiem


Przepis na risotto szafranowe z pstrągiem przygotowywane w ramach warsztatów kulinarnych dla blogerek prowadzonych przez Kurta Schellera. Bardzo mi smakowało! Chyba najbardziej ze wszystkich dań.

Risotto szafranowe z pstrągiem

Składniki:
dla 2 osób:


  • 4 filety pstrąga (niektórym starczy zapewne po 1 filecie)
  • sól i pieprz
  • odrobina białego wina
  • odrobina wywaru z warzyw
  • łyżka masła/oleju
  • 1 mała cebula
Wykonanie:

Usunąć skórę z ryby,  a także - w miarę możliwości - ości.





Cebulkę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, lekko zeszklić cebulę. Zdjąć z ognia, wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć filety z ryby i odstawić na kilkanaście minut. Następnie ugotować do miękkości.

Risotto szafranowe

Składniki:
- dwie spore garści ryżu arborio (dla dwóch osób)
- 1 mała cebula posiekana (2 łyżki)
- 80-100 ml białego wina
- 250-300 ml bulionu warzywnego
- szafran - spora szczypta
- masło - ok. 70 g

Wykonanie:

Uwaga: risotto przygotowujemy w garnku, a nie na patelni. Chodzi o inną temperaturę podczas przygotowywania.

Podsmażyć cebulę - na maśle - i dodać do niej ryż. Smażyć je razem jeszcze przez minutę, aż ryż stanie się przezroczysty.

Następnie podlać winem, a po odparowaniu bulionem (1/3 bulionu) dodając szafran. Czynność tę powtarzać za każdym razem, gdy bulion odparuje, nieustannie mieszając. Nową porcję bulionu wlewać dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta.

Na warsztatach zalaliśmy risotto od razu całym bulionem i odstawiliśmy do wchłonięcia. Następnie, po kilkunastu minutach podgrzaliśmy i gotowaliśmy mieszając, aż do wchłonięcia bulionu.  Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania można jeszcze wmieszać nieco masła.

Rybę ułożyć na risotto, udekorować np. kremem balsamicznym. Podawać od razu.

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)