Frytki z marchewki z pestkami dyni



Wyśmienita pieczona marchewka z dodatkiem mielonego cynamonu, z pestkami dyni. Znakomity dodatek do ciepłego obiadu. Zresztą marchewki można podawać na wiele sposobów, także jako przekąskę, składnik sałatek, kanapek itd.

Nie podaję tu porcji, w oryginale to 2 duże porcje frytek; jednak jako dodatek do obiadu, to zdecydowanie porcja dla całej rodziny. Przepis Janka Paszkowskiego, uczestnika MasterChef, którego przepisy na doskonałą kanapkę z gotowaną piersią kurczaka oraz wrapy z kurczakiem z sosem bazyliowo-miętowym, były już wcześniej przeze mnie wypróbowywane i znajdują się na blogu.

Frytki z marchewki z pestkami dyni

Składniki:

  • 8 marchewek, obranych i pokrojonych w słupki
  • oliwa albo olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • spora garść pestek dyni
  • spora garść nasion słonecznika
  • spora garść sezamu
  • 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

Marchewki obrać i pokroić w słupki. Następnie przełożyć do dużej miski, polać dość sporą ilością oliwy, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem oraz cynamonem. Rozłożyć je teraz na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec około 20 minut. Marchewki będą al dente.

W momencie, w którym marchewki siedzą w piecu, na sporą patelnię wlej około kilka łyżek oliwy. Jeszcze na zimną ( to ważna sprawa! ) wrzucić pokrojoną cieniutko cebulę i powoli podsmażać. Tak, aby wydobyć z niej całą słodycz. Po około 10 / 12 minutach podsmażania dorzucić pestki dyni, nasiona słonecznika i sezam. Dosypać odrobinę cukru, zwiększyć płomień i podprażać całość do momentu, w którym nasionka zrobią się pysznie chrupiące i skarmelizowane. Gotowe frytki wyjąć z pieca, przełożyć do miski, wymieszać z nasionami i odstawić.

Podawać możesz ciepłe (zdecydowanie najsmaczniejsze), zimne, same ze sobą, jako dodatek do sałatek czy kanapek.

Prawda, że proste?




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)