Rosół z perliczki


Znacie program podróżniczo-kulinarny "Polska Molskiej"? Jeśli nie, to koniecznie odkryjcie. Sympatyczna prowadząca przemierza Polskę odkrywając wspaniałe dania rodzimej kuchni w najlepszym wydaniu. Dużo dzieje się też na jej facebooku, skąd mam przepis na ten świetny rosół z perliczki. Od siebie dodałam suszone grzyby, gdyż uwielbiam dodawać je do wszelkich wywarów i rosołu.

Rosół jest szalenie aromatyczny i esencjonalny. Zobaczcie jaki ma kolor! Jeśli chcecie zjeść naprawdę pyszny rosół, lećcie po perliczkę (świeżą lub mrożoną). Z małego ptaka wychodzi duży gar zupy, na co najmniej 8 porcji. 

Robiąc każdy rosół potrzebujemy czasu. Nie da się zrobić dobrego wywaru pospiesznie gotując mięso i warzywa, przynajmniej ja nie znam. Rosół wymaga czasu, chociaż pracy przy nim niewiele. Wystarczy wstawić go na gaz i zapomnieć o nim na kilka godzin. Mięso i warzywa powoli oddają wodzie swój aromat i smak.

Rosół z perliczki wcale nie jest drogi. Drób kupiłam w jednym z popularnych marketów. Perliczka ważyła 1,2 kg i kosztowała 23 zł. 

Może pokusicie się o zrobienie rosołu na Wielkanoc?

Rosół z perliczki

Składniki:
  • 1 perliczka bez podrobów
  • włoszczyzna*
  • 1 kłącze selera naciowego
  • 1 spora, nieobrana cebula
  • 1 gałązka tymianku**
  • 1 gałązka rozmarynu**
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren suszonego jałowca
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
  • opcjonalnie: kilka grzybków suszonych
do podania: natka pietruszki, ugotowany makaron

* użyłam dwóch dużych marchewek (330 g), ćwiartki selera korzeniowego (200 g), dużej pietruszki (170 g)
** jeśli nie masz w zanadrzu świeżych ziół, użyj po 3/4 łyżki suszonych: rozmarynu oraz tymianku i zawiń w kawałek gazy, a następnie dokładnie zawiąż nitką; możesz też użyć mieszanki lubczyku i natki pietruszki

Wykonanie:

Włoszczynę obrać i pokroić na kawałki, razem z pokrojonym selerem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę nadziać na widelec i opalić nad palnikiem - aż łuski będą w większości mocno spalone (poprawi to zapach oraz barwę zupy), wrzucić do garnka. Gdy nie mamy gazu, nie ma problemu. Wystarczy przekroić cebulę na ćwiartki (można ją obrać) i na suchej, rozgrzanej patelni, mocno ją podprażyć.

Jak warzywa zaczną intensywnie pachnieć (ale nie będą zrumienione), dodać przyprawy i związane nitką świeże zioła (będzie je łatwiej wyjąć) oraz umytą i oczyszczoną perliczkę***, bez kupra. Posolić, zalać zimną wodą - w ilości by dosłownie tylko lekko przykryła mięso i warzywa, ok. 3-3,5 l. Zagotować, maksymalnie zmniejszyć ogień - gotować na małym ogniu ok. 3-4 h. Rosół ma tylko bulgotać, lekko "pyrkać". (najczęściej gotuję dłużej, nawet 7 godzin, ale gaz jest naprawdę minimalny, najmniejszy z możliwych)
Nie szumować zupy, bo osad opadnie na dno.

Gotować do czasu, aż perliczka będzie zupełnie miękka. Jeśli ptak nie mieści się w garnku, możesz go oczywiście pokroić na kawałki.

Po ugotowaniu przecedzić przez sito. Najlepiej wyłożyć je kilkukrotnie złożoną gazą lub ręcznikiem papierowym.

*** Perliczka czasem ma pozostałości piór, trzeba je oczywiście oskubać. Można też sobie pomóc i opalić ptaka nad palnikiem gazowym. Tak robiła moja babcia przed gotowaniem drobiu - to naprawdę dobry patent.




3 komentarze :

  1. Zupę robiłam już trzy razy. Jest genialna! Smakuje jak prawdziwy rosół! Przepis krąży po rodzinie i znajomych jako pewniak. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam na urodziny teściowej :P Wszyscy się zachwycali i nie mogli uwierzyć, że nie dodałam żadnych polepszaczy smaku! Niesamowity jest ten rosół.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosół genialny! Głęboki w smaku, ma piękny kolor. Jestem zachwycona. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)