niedziela, 28 czerwca 2015

Sałatka z pieczonego kalafiora




Sałatka, do której podeszłam dość sceptycznie, ale naprawdę mi posmakowała. Mamy tu chrupiące prażone orzechy, twarde i soczyste nasiona granatu, świeżość i chrupkość selera naciowego i neutralny, ale interesujący w smaku, pieczony kalafior. 

Autor przepisu na sałatkę, zamieszczone w książce "Jerusalem" (polski tytuł taki sam: "Jerozolima" - przekład ukazał się w PL bodajże w zeszłym roku) - Yotam Ottoleghi - po raz kolejny trafił w mój smak. Lubię jego niebanalne połączenia faktur i smaków. Większość przepisów z jego książki chciałabym wypróbować w bliższej lub dalszej przyszłości. Kilka mam już za sobą. Przenoszą mnie w świat tak mi odległy, arabsko-żydowskiej kuchni Jerozolimy, zróżnicowanej i bogatej. 


Sałatka z pieczonego kalafiora, z orzechami laskowymi i granatem/Roasted cauliflower, hazelnut and pomegranate salad

Składniki:

  • 1 mały kalafior (660 g)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 5 łyżek/30 g orzechów laskowych, ze skórką
  • 1/3 szklanki (10 g) listków natki pietruszki
  • 1/3 szklanki (50 g) nasion owocu granatu (ok. połowa średniego owocu)
  • 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (polecam utrzeć na świeżo w moździerzu)
  • 1 łyżka octu winnego sherry (dałam zwykły ocet winny)
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Włączyć piekarnik, temp. 220 st. C grzanie góra-dół lub 200 st. C z termoobiegiem.

Kalafiora podzielić na różyczki i dalej na mniejsze kawałki. Polać 2-3 łyżkami oliwy, doprawić solą (ok. pół łyżeczki) i pieprzem. Wymieszać. Kalafiora wysypać na blachę do pieczenia i piec na górnej półce piekarnika przez 25-35 minut, do czasu aż kalafior będzie chrupiący i w niektórych miejscach stanie się złocistobrązowy. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski.



Zmiejszyć temperaturę do 170 st. C. Na blachę z piekarnika wysypać orzechy laskowe. Piec przez 17 minut - orzechy staną się przyjemnie chrupiące i pyszne! Jak trochę przestygną, posiekać je.

ja je w większości po upieczeniu obrałam ze skórki, ale ze skórką są do sałatki nawet lepsze (co odkryłam dopiero później)

Dodać do kalafiora, wraz z łyżką oliwy i pozostałymi składnikami. Wymieszać, spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać w temperaturze pokojowej.





Inne przepisy Yotama Ottolenhi na blogu:

Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym (danie wegetariańskie)


Sałatka z natki pietruszki i pęczaku (danie wegetariańskie)


Pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem, cytryną i granatem (do chleba, makaronu)


Pieczony kibbeh - jagnięcina, orzeszki pinii, tahini i natka pietruszki - danie, które koniecznie trzeba zrobić!



2 komentarze: