Sałatka z pieczonego kalafiora




Sałatka, do której podeszłam dość sceptycznie, ale naprawdę mi posmakowała. Mamy tu chrupiące prażone orzechy, twarde i soczyste nasiona granatu, świeżość i chrupkość selera naciowego i neutralny, ale interesujący w smaku, pieczony kalafior. 

Autor przepisu na sałatkę, zamieszczone w książce "Jerusalem" (polski tytuł taki sam: "Jerozolima" - przekład ukazał się w PL bodajże w zeszłym roku) - Yotam Ottoleghi - po raz kolejny trafił w mój smak. Lubię jego niebanalne połączenia faktur i smaków. Większość przepisów z jego książki chciałabym wypróbować w bliższej lub dalszej przyszłości. Kilka mam już za sobą. Przenoszą mnie w świat tak mi odległy, arabsko-żydowskiej kuchni Jerozolimy, zróżnicowanej i bogatej. 


Sałatka z pieczonego kalafiora, z orzechami laskowymi i granatem/Roasted cauliflower, hazelnut and pomegranate salad

Składniki:

  • 1 mały kalafior (660 g)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 5 łyżek/30 g orzechów laskowych, ze skórką
  • 1/3 szklanki (10 g) listków natki pietruszki
  • 1/3 szklanki (50 g) nasion owocu granatu (ok. połowa średniego owocu)
  • 1/4 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (polecam utrzeć na świeżo w moździerzu)
  • 1 łyżka octu winnego sherry (dałam zwykły ocet winny)
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Włączyć piekarnik, temp. 220 st. C grzanie góra-dół lub 200 st. C z termoobiegiem.

Kalafiora podzielić na różyczki i dalej na mniejsze kawałki. Polać 2-3 łyżkami oliwy, doprawić solą (ok. pół łyżeczki) i pieprzem. Wymieszać. Kalafiora wysypać na blachę do pieczenia i piec na górnej półce piekarnika przez 25-35 minut, do czasu aż kalafior będzie chrupiący i w niektórych miejscach stanie się złocistobrązowy. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski.



Zmiejszyć temperaturę do 170 st. C. Na blachę z piekarnika wysypać orzechy laskowe. Piec przez 17 minut - orzechy staną się przyjemnie chrupiące i pyszne! Jak trochę przestygną, posiekać je.

ja je w większości po upieczeniu obrałam ze skórki, ale ze skórką są do sałatki nawet lepsze (co odkryłam dopiero później)

Dodać do kalafiora, wraz z łyżką oliwy i pozostałymi składnikami. Wymieszać, spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać w temperaturze pokojowej.





Inne przepisy Yotama Ottolenhi na blogu:

Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym (danie wegetariańskie)


Sałatka z natki pietruszki i pęczaku (danie wegetariańskie)


Pasta z grillowanego bakłażana, z czosnkiem, cytryną i granatem (do chleba, makaronu)


Pieczony kibbeh - jagnięcina, orzeszki pinii, tahini i natka pietruszki - danie, które koniecznie trzeba zrobić!




2 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)