środa, 30 września 2015

Imbirowy placek ze śliwkami





Szukacie jesiennych przepisów na ciasta? To dość szybki w przygotowaniu placek ze śliwkami. Miodowe, korzenne ciasto, zwarte, dość szybkie w przygotowaniu. Dzięki ciemnemu cukrowi, karmelowe. 

Śliwki pełnią w cieście kluczową rolę i nadają mu wilgoci.

Ciasto na sodzie oczyszczonej rośnie dzięki obecności kwaśnym składnikom. W tym przepisie to miód i mleko. Soda rozpoczyna reakcję chemiczną w momencie, gdy zetknie się w środowisku wodnym z kwasem, dlatego ciasta na sodzie powinny być pieczone bezpośrednio po zmieszaniu. Tu poczytajcie więcej o działaniu sody.

Przepis z 9 (250) numeru "Mojego Gotowania". 16 porcji, czas przygotowania, w tym pieczenia: 1 godz. i 25 min.


Imbirowy placek śliwkowy, odwracany

Składniki:

  • masło do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 dag węgierek
  • 17,5 dag masła
  • 14 dag płynnego miodu (może być sztuczny)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 200 ml mleka
  • 30 dag mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

dodatkowo: tortownica o średnicy 23 cm i papier do pieczenia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm natłuścić, dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia, posypać cukrem trzcinowym.

Śliwki węgierki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Ułożyć ciasno na dnie tortownicy przeciętą stroną do dołu.

Masło stopić z cukrem muscovado i miodem w dużym garnku na małym ogniu, mieszając. Odstawić na co najmniej 10 minut, do ostudzenia. Wlać mleko, wymieszać, następnie dodać roztrzepane jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wylać je na śliwki. Szybko przełożyć do piekarnika.

Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Placek pozostawić w formie przez 10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić na kratce z wyposażenia piekarnika do ostygnięcia.

Ciasto wyłożyć na talerz do góry dnem. Ciasto można przechowywać w lodówce, zawienięte w pergamin i folię, przez okres do 5 dni.




****

A może spodobają Ci się inne przepisy na ciasta ze śliwkami:

Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami


Łatwe ciasto ucierane ze śliwkami


Prosty i pyszny placek ze śliwkami i kruszonką


Szybkie i bezproblemowe ciasto z owocami i kruszonką


5 komentarzy:

  1. U mnie w tym roku roiło się od śliwek, ale już ich nie ma(poza tymi w zamrażalniku). Przepisy jednak z chęcią wykorzystam, bo placki ze śliwkami to jedne z najlepszych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę posiadania własnych zbiorów! ja korzystam ze śliwek ze sklepu, nadal zresztą je kupuję - do porannej kaszy manny czy płatków owsianych.

      Usuń
  2. Ma piękny, karmelowy kolor :) Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry :) mam pytanie - czy piekłaś to ciasto na termoobiegu? Pzdr, Iwona

    OdpowiedzUsuń