Kokosowe curry z ciecierzycy z dynią




Danie, które jest tak dobre, że niektórzy gotują je kilka razy w miesiącu, znam takich :) Przepis na szybką, zdrową i jakże pyszną rozgrzewającą, bezmięsną obiadokolację. Brak słów, by opisać, jak aromatyczny jest sos kokosowy, w którym skąpane są warzywa i ciecierzyca. Sos, przez który przybija się imbir, kardamon oraz podstawa - indyjska przyprawa garam masala. W skład tej ostatniej zazwyczaj wchodzą: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kmin rzymski (kumin), kardamon, kolendra, czarny pieprz i kozieradka. Część potrzebnych do garam masali przypraw się osobno praży, a następnie wszystkie drobno mieli. Mieszankę tę można kupić w wielu delikatesach i supermarketach.

Dzięki użyciu ciecierzycy i pomidorów z puszki, przygotowanie całego obiadu trwa ok. 45 minut, wraz z duszeniem. Curry nie jest ostre, wręcz przeciwnie, zatem mogą je jeść dzieci. Jeśli chcesz dodać nieco ostrości, dodaj ostrą papryczkę - razem z czosnkiem i imbirem. W wersji podstawowej nie ma ziemniaków i dyni, ich dodatek jest opcjonalny. Jeśli chcesz, możesz dodać także np. kalafior. Przepis pochodzi z książki "The Kitchn Cookbook"

Daj się skusić!


Jednogarnowe kokosowe curry z ciecierzycy, z dynią i ziemniakami/One-pot Coconut Chickpea Curry

6 porcji, czas przygotowania ok. 45-50 minut, w tym gotowanie i smażenie ok. 40 min, kaloryczność całości: 1700 kcal (przy założeniu użycia 250 ml mleka kokosowego, przy użyciu całej puszki, kaloryczność wzrasta o 315 kcal; policzono użycie ziemniaków i dyni), 1 porcja curry - 280 kcal

Składniki:

  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 łupiny zielonego kardamonu
  • 1 łyżka klarowanego masła lub pół na pół z olejem
  • 1 mała cebula (100 g)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 puszki ciecierzycy (łączna masa odcieku: 480 g)
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml, wstrząśniętego przed użyciem (ja dałam 1 szklankę: 250 ml)
  • 125 g małych listków świeżego szpinaku albo 1 szklanka rozmrożonego i osączonego z wody
  • sok z 1 cytryny (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli, lub do smaku
  • 250 g dyni piżmowej, hokkaido lub innej
  • opcjonalnie: 2 ziemniaki (200 g)
  • opcjonalnie do posypania: natka pietruszki

do podania np. brązowy lub biały ryż

Wykonanie:


W małej miseczce lub szklance pomieszać przyprawy: garam masalam, mielony imbir w proszku i kumin (kmin rzymski). Przy użyciu płaskiej części noża, rozłupać ziarna kardamonu, wydobyć z nich ziarenka i dodać je do mieszanki przypraw.

W garnku podgrzać masło. Dodać obraną i posiekaną w kostkę cebulę. Smażyć na niedużym ogniu 8-10 minut, mieszając, aż cebula znacznie zbrązowieje (nie spalić jej).

Dodać obrany i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i starty imbir. Podsmażyć przez 2 minuty, mieszać.

Dodać przyprawy z miseczki, wmieszać w cebulę. Następnie dodać zawartość puszki pomidorów oraz odsączoną ciecierzycę (płynu z ciecierzycy nie wylewać, przyda się np. do zrobienia bezy). Poddusić 2 minuty. Wlać mleko kokosowe. Jeśli masz ochotę, dodaj także obraną i pokrojoną na kawałki dynię oraz ziemniaki.

Powoli doprowadzić do wrzenia i dusić około 30 minut (sprawdzić zawartość już po 20 minutach), albo do czasu, aż ciecierzyca i pozostałe warzywa będą miękkie, a sos nieco odparowany.

Dodać listki szpinaku, wmieszać energicznie w curry - listki szpinaku po minucie powinny zwiędnąć, tylko tyle im trzeba. Używając szpinaku mrożonego, wmieszać go w curry, aż się podgrzeje. Zdjąć z ognia. Dodać sól i sok z cytryny.

Podawać gorące. Same, z ryżem lub chlebem. Po schłodzeniu resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 5 dni.


***
Może spodobają Ci się inne przepisy na dania z dynią?

Rewelacyjny makaron z dorszem i dynią


Wilgotne, pyszne babeczki z dynią


Prosta zupa z dyni


Fenomenalny sernik z dynią


Propozycja na śniadanie lub podwieczorek - placki z dyniowym puree


Wszystkie przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziesz w TEJ zakładce

Bądź towarzyski, podziel się przepisem! :)

2 komentarze :

  1. przepyszne danie, ja robię bardzo podobne często właśnie w sezonie dyniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam połączenie ciecierzyca i dynia z mlekiem kokosowym. Robiłam w trochę innym wydaniu, ale na Twoje oczywiście dam się skusić, bo działkowe dyni czekają a ciecierzyce mam zawsze w zamrażarce:-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)