Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem





Ten przepis ma w sobie coś. Kalafior pieczony zyskuje jak zawsze na smaku, dodatkowo serwowany jest z niezwykle pomysłowym beszamelem brokułowym. Gdyby nie Jamie Oliver, nie wpadłabym na to. Całość serwowana jest z pyszną posypką z ciabatty lub innej bułki (może być drugiej świeżości), wyrazistego sera cheddar i chrupiących migdałów. Polecam na kolację! Przepis na kalafiora pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".

Kalafior zapiekany pod brokułowym beszamelem z chrupiącą posypką z sera, chleba i migdałów

Przygotowanie: 1 h i 35 min, 8 porcji jako przystawka (267 kcal porcja), 4 porcje jako samodzielna kolacja.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżego lub mrożonego brokuła
  • 75 g cheddara, startego
  • 1 kg świeżego lub mrożonego kalafiora
  • 2 grubsze kromki ciabatty lub pszennego chleba
  • 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 25 g płatków migdałowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (350°F/gas 4). Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i włożyć razem z masłem do garnka na średnim ogniu.

Kiedy masło się roztopi, dodać mąkę i mieszać minutę, aż otrzymamy pastę, po czym stopniowo wlewać mleko, mieszając całość trzepaczką, aż uzyskamy gęsty gładki sos beszamelowy.

Dodać brokuła (jeśli używamy świeżego, najpierw należy go pokroić) i gotować go na wolnym ogniu około 20 minut, albo do czasu aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Uważać, by nie przypalić sosu!

Rozgnieść brokuła lub zmiksować blenderem ręcznym, rozrzedzając sos odrobiną mleka, jeśli używaliśmy świeżego brokuła.

Dodać połowę startego cheddara i starannie doprawić całość (solą i pieprzem).

W formie do zapiekania ułożyć różyczki kalafiora. Zalać go brokułowym beszamelem, posypać resztą startego cheddara.

Pieczywo zmiksować na okruchy w malakserze, wsypać listki tymianku oraz migdały i zmiksować ponownie. Wymieszać z 1-2 łyżkami oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu i równomiernie posypać kalafiora.

Kalafior zapiekać około 1 godziny, aż danie będzie złociste i upieczone w środku.
Podawać na ciepło.

Wskazówka:

Można świetnie się bawić wykorzystując w tym daniu różne sery i sprawdzać jak smakują i jak się topią. Warto też spróbować zastąpić kalafiora innymi warzywami - świetnie sprawdzą się 2-3 cm kawałki selera, dyni piżmowej, ziemniaków lub porów. Przekonaj się, które z nich będą Twoimi ulubuonymi. Warzywa mają różny czas pieczenia, więc przed podaniem sprawdź czy są gotowe.





Szukasz pomysłów na kalafiora?

Zajrzyj do TEJ zakładki

Bądź towarzyski, podziel się przepisem :)

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)