sobota, 28 listopada 2015

Domowa przyprawa do piernika



Domowa przyprawa do piernika. Jak ona pachnie! W całym domu już podczas pieczenia skórek i imbiru czuć zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Dziś przepis na luksusową przyprawę korzenną, do piernika, pierniczków, ciasta dyniowego, do kawy - czego tylko chcecie. Może to być też wspaniały podarunek świąteczny. To dość kosztowna przyprawa, dlatego polecam sklepy internetowe, a także lepiej zaopatrzone targowiska, które oferują znacznie niższe ceny lasek wanilii, anyżu, cynamonu i innych przypraw(często na wagę). Właśnie dzięki użyciu tak wspaniałych, wysokiej jakości przypraw, pierniki czy pierniczki będą smakować pysznie! Zobaczcie jak ciemna jest ta przyprawa, a nie zawiera kakao! 100% aromatu. Bez zbędnych dodatków, takich jak mąka, cukier czy właśnie kakao (sprawdźcie sobie skład gotowych mieszanek).

Przyprawę robiłam w gronie kilku koleżanek, w ramach przygotowań przedświątecznych, wszystkie zgodnie stwierdziłyśmy, że ta przyprawa jest niesamowita.

Pzepis pochodzi z blogu Around the kitchen table. Niech Wam zapachnie Świętami!

Domowa, luksusowa przyprawa do piernika

Składniki: (na 100 g przyprawy)
  • duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z trzech dużych cytryn
  • 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50 g)
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (z braku, pominęłam)
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu białego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu różowego (z braku, pominęłam)
  • pół łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii (lub 4 małe)
Wykonanie:

Pomarańcze i cytryny porządnie umyć, na pół minuty utopić we wrzątku, ostudzić.

Piekarnik nagrzać do temp. 160 st. C.

Skórki z cytrusów obrać zesterem (lub bardzo cienko zetrzeć na tarce, bez ścierania białych, gorzkich części).

Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.

W nagrzanym piekarniku przez 30 minut suszyć skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru (na dwóch oddzielnych blachach, jedna pod drugą). W połowie pieczenia można otworzyć piekarnik, żeby nieco wody odparowało i przemieszać skórki cytrusów.

Z łupinek kardamonu wyłuskać ziarenka.

Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) uprażyć na suchej patelni (cynamon i anyż nieco dłużej niż pozostałe składniki, dlatego można od nich zacząć, a resztę dołożyć nieco później).

Wystudzić.

Ostudzone zemleć partiami razem z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów - najlepiej w młynku do kawy (wersja dla wygodnych jak ja) lub utrzeć w moździerzu na proszek.

Przechowywać w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych.




Bądź towarzyski, podziel się :)

1 komentarz:

  1. To jest to ! Domowa przyprawa do piernika nie ma sobie równych. Można dodać co się lubi i jest taka aromatyczna :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń