poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa dyniowa z soczewicą



Ta zupa powstała z modyfikacji mojego ulubionego przepisu na zupę dyniową (klik). Jest wzbogacona o czerwoną soczewicę (źródło białka), która lekko rozpada się podczas gotowania i tworzy spójną całość z resztą składników. Do tej zupy dynię trzeba upiec w piekarniku - to w zasadzie jedyna czynność, którą trzeba wykonać wcześniej. Niepotrzebny jest bulion warzywny czy inny.

Dynia pieczona znacznie zyskuje na smaku. Moje ulubione gatunki to dynia francuska i hokkaido (z tej ostatniej nie trzeba obierać skórki).

Warto zupę posypać pokruszoną fetą lub prażonymi pestkami słonecznika.

Zupa dyniowa z soczewicą 

Składniki: (na b. duży garnek)
  • 2 cebule
  • 1 mały por
  • 500 g ziemniaków
  • 2500 g dyni
  • 1 czuszka lub papryczka chili (ilość w zależności od preferowanej ostrości), może być też chili w proszku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości męskiego kciuka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
  • sól
  • woda
  • 200 g czerwonej soczewicy
dodatkowo do posypania: prażone pestki słonecznika, ser feta

Wykonanie:

Dynię umyć, rozkroić, usunąć z niej pestki i pokroić na 5 cm paski.


Upiec w temperaturze 190 st. C przez 40 min - 1 h - czas pieczenia zależy od wielkości dyni i piekarnika. Widelec powinien bez jakiegokolwiek trudu wkuwać się w miąższ. Miąższ wydrążyć do miski łyżką ze skóry. Skórę wyrzucić.

Cebule obrać, posiekać. Pora (jasną i jasnozieloną część) także posiekać. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzać tłuszcz. Podsmażyć najpierw samą cebulę, aż lekko zmięknie, dodać por. Smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli, nie brązowić. Dodać ziemniaki - dokładnie je obtoczyć w tłuszczu i cebuli. Przesmażyć przez minutę-dwie. Dodać tyle wody by zalać ziemniaki. Dodać miąższ dyni, soczewicę, pół łyżki soli oraz papryczkę chili (chyba że dajemy chili w proszku, ja dodawałam je pod koniec gotowania). Gotować, aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolać więcej wody.

Dodać obrany i starty na drobnej tarce imbir. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę. Zagotować. Zupę zmiksować na krem. Gęstość zupy wyregulować dodaniem odpowiedniej ilości wody. Doprawić solą i pieprzem i gałką.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni żeliwnej lub teflonowej. Zajmie to kilka minut. Trzeba mieszać podczas prażenia, by równomiernie (lekko) zbrązowiały). Posypać nimi zupę przed podaniem. Można też, lub zamiast nich, dodać na wierzch pokruszoną fetę.

Zupę można zamrozić lub zawekować.



Bądź towarzyski, podziel się :)

0 komentarze

Prześlij komentarz