Placek z jabłkami




To ciasto z gatunku bardzo łatwych, które podobno, według mojej babci Krysi, zawsze się udaje. Piecze je od trzydziestu lat. 

W zasadzie jabłek jest tak dużo w stosunku do ciasta, że można by ten deser równie dobrze nazwać "jabłkami w cieście". To, że jest ich tak dużo, to bardzo dobrze, dzięki temu placek jest wilgotny! Jabłka powinny być naprawdę kwaśne, żeby zrównoważyć słodycz ciasta.

Zwykłe ciasto do herbaty. Tak mi się wydawało, ale bardzo szybko znajdują się chętni na dokładki. Uwaga: najlepsze jest na ciepło, więc warto je podawać niedługo po upieczeniu lub odgrzać w piekarniku przed podaniem.


Łatwy placek z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg kwaśnych jabłek np. antonówek, szarej renety
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka prosztu do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 laska wanilii albo cukier waniliowy* (babcia daje sztuczny aromat waniliowy, którego ja nie używam)

*jeśli dajesz cukier waniliowy, daj trochę mniej cukru zwykłego

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, albo nawet jeszcze drobniej, usunąć gniazda nasienne. Dużą, prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka.

Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C.

Całe jajka utrzeć z cukrem, aż całość zmieni kolor na jaśniejszy, a całość wyraźnie zgęstnieje.

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i wanilią, dodać utarte z cukrem jajka. Dobrze wymieszać. Jabłka zalać ciastem. Ciasta nie jest dużo.

Blachę do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 42-45 minut, do suchego patyczka. Podawać ciepłe.


Bądź towarzyski, podziel się :)

1 komentarze :

  1. Nie ma to jak smaczne ciacho z jabłkami. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)