sobota, 12 listopada 2016

Tatar ze świeżego śledzia







To przepis Karola Okrasy z jego najnowszej książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Książka jest wspaniała, czekałam na coś takiego! Z przyjemnością wertuję ją do poduszki i planuję, co z niej przyrządzę. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w ubiegłym tygodniu w warsztatach kulinarnych Karola Okrasy - na zaproszenie Lidla (wydawcy).

Przygotowywaliśmy potrawy z książki. Przyznam, że byłam w kulinarnym niebie, to chyba najlepsze warsztaty Karola Okrasy, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Robiliśmy tatara: ze śledzia, z jelenia, z łososia. Każdy jeden pyszny i absolutnie wart zrobienia, wielokrotnie. Była też zupa grzybowa na kwasie z kapusty, z grochem, surowa polędwica wołowa zakonserwowana cukrem i solą (przez maks. 2 doby x 2), podawana z salsą. Była też wspaniała sałatka z buraków. Jeśli o czymś zapomniałam, to nie dlatego, że smak był niewart zapamiętania.

Poniżej przepis na tatara, z tak charakterystycznym dla Karola Okrasy dodatkiem ulubionej kolendry i limonki :)


Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach

Składniki (4 porcje):

tatar:

  • 12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
  • 1 ogórek konserwowy , pokrojony w paseczki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz, grubo mielony
  • limonka

grzanki:

  • 1/2 bagietki
  • oliwa
  • pieprz czarny, świeżo zmielony

dodatki:

  • 1 łyżka szczypiorku lub kolendry, posiekanych

Wykonanie:

Tatar:

Filety pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski. Posiekaną kolendrę, pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną cebulę dodać do ryby razem z majonezem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonką, dokładnie wymieszać.

Grzanki:

Bagietkę pokroić w kromki, skropić oliwą, po czym podpiec na patelni na złoty kolor z każdej strony. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

Sposób podania:

Tatar ze śledzia podać na ciepłych grzankach z bagietki, posypać szczypiorkiem lub kolendrą.







****

Zobacz też przepis na tatar z jelenia:



0 komentarze

Publikowanie komentarza