Tatar ze świeżego śledzia







To przepis Karola Okrasy z jego najnowszej książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". Książka jest wspaniała, czekałam na coś takiego! Z przyjemnością wertuję ją do poduszki i planuję, co z niej przyrządzę. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w ubiegłym tygodniu w warsztatach kulinarnych Karola Okrasy - na zaproszenie Lidla (wydawcy).

Przygotowywaliśmy potrawy z książki. Przyznam, że byłam w kulinarnym niebie, to chyba najlepsze warsztaty Karola Okrasy, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Robiliśmy tatara: ze śledzia, z jelenia, z łososia. Każdy jeden pyszny i absolutnie wart zrobienia, wielokrotnie. Była też zupa grzybowa na kwasie z kapusty, z grochem, surowa polędwica wołowa zakonserwowana cukrem i solą (przez maks. 2 doby x 2), podawana z salsą. Była też wspaniała sałatka z buraków. Jeśli o czymś zapomniałam, to nie dlatego, że smak był niewart zapamiętania.

Poniżej przepis na tatara, z tak charakterystycznym dla Karola Okrasy dodatkiem ulubionej kolendry i limonki :)


Tatar ze świeżego śledzia na chrupiących grzankach

Składniki (4 porcje):

tatar:

  • 12-14 filetów ze śledzia bałtyckiego
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
  • 1 ogórek konserwowy , pokrojony w paseczki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz, grubo mielony
  • limonka

grzanki:

  • 1/2 bagietki
  • oliwa
  • pieprz czarny, świeżo zmielony

dodatki:

  • 1 łyżka szczypiorku lub kolendry, posiekanych

Wykonanie:

Tatar:

Filety pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski. Posiekaną kolendrę, pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną cebulę dodać do ryby razem z majonezem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonką, dokładnie wymieszać.

Grzanki:

Bagietkę pokroić w kromki, skropić oliwą, po czym podpiec na patelni na złoty kolor z każdej strony. Posypać świeżo mielonym pieprzem.

Sposób podania:

Tatar ze śledzia podać na ciepłych grzankach z bagietki, posypać szczypiorkiem lub kolendrą.







****

Zobacz też przepis na tatar z jelenia:




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)