Zupa ciecierzycowo-pomidorowa z selerem naciowym
Składniki:- 1-2 łyżki oleju
- 3-4 łodygi selera naciowego
- pół cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty kminu rzymskiego
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 2 szczypty płatków chilli (opcjonalnie, pominęłam)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka ciecierzycy (225g odcieku)
- sól do smaku (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów (zmiksować) lub przecieru pomidorowego
- 80-110 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka fruktozy/cukru
- ew. natka pietruszki do posypania
- do podania: ugotowana kasza jęczmienna np. krakowska lub makaron
Wykonanie:
Seler pokroić na niezbyt duże kawałki. W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, dodać seler i dusić pod przykryciem kilka minut.
Seler pokroić na niezbyt duże kawałki. W średniej wielkości garnku rozgrzać olej, dodać seler i dusić pod przykryciem kilka minut.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek (można je rozdrobnić w malakserze), kmin rzymski, paprykę słodką i płatki chili, dokładnie wymieszać, dusić pod przykryciem, aż seler stanie się jędrny, prawie miękki.
Wtedy też dodać sos sojowy, sól do smaku, odcedzoną ciecierzycę, wymieszać.
Dodać pomidory (lub przecier) i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Zalać wrzątkiem ok. 1 1/4 litra, dodać łyżeczkę fruktozy/cukru i gotować kilka minut. Przed podaniem dodać ugotowaną kaszę lub makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli zupa będzie spożywana niedługo po ugotowaniu, makaron można ugotować razem z zupą.
Można posypać siekaną natką pietruszki.
Wersja dla niemowląt: sos sojowy, sól i płatki chili dodać po garnka odlaniu porcji dla dziecka. Dziecku 9-miesięcznemu lekko rozgniotłam ciecierzycę, dla bezpieczeństwa podania - z uwagi na ksztalt. Warzywa podałam osobno do samodzielnego jedzenia, płyn z kubeczka, ale można też całość zmiksować.
0 komentarze
Prześlij komentarz