Pyszne, proste, naturalnie słodkie od jabłek, lubiane przez dzieci i dorosłych. Zazwyczaj robię z podwójnej porcji, to jeden z ulubionych letnich obiadów moich dzieci.
Racuchy serowe z jabłkami, na drożdżach
Składniki:
(na 10 racuchów, dla rodziny 2+1 na obiad)
- 300 g mąki pszennej
- 150 g twarogu, zmielonego np. "z wiaderka"
- 20 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżki cukru
- 250 ml mleka krowiego
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 1 duże słodkie jabłko
- do podania: cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
zaczyn drożdżowy: do połowy szklanki ciepłego, podgrzanego mleka wkruszyć drożdże, dokładnie je rozpuścić, mieszając całość spodnią stroną łyżki, dodać łyżeczkę cukru i czubatą łyżeczkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą i zaczyn wyrośnie wypełniając szklankę
Do miski wsypać pozostałą część mąki i cukru, sól, twaróg, wlać ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać łyżką lub mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przed smażeniem dodać do ciasta obrane i pokrojone w niedużą kostkę jabłko. Wymieszać.
Do patelni, a najlepiej dwóch, wlać kilka łyżek oleju, rozgrzać. Wykładać po jednej czubatej łyżce ciasta na pojedynczego racucha. Smażyć po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż do wyrośnięcia i zezłocenia. Racucha po pierwszym przełożeniu na drugą stronę można lekko spłaszczyć, żeby ułatwić dosmażenie z drugiej strony - zwłaszcza jeśli nie używamy zbyt dużej ilości tłuszczu.
Podawać ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
0 komentarze
Prześlij komentarz