Pstrąg z patelni





Na warszawskiej Pradze mieści się jedna z moich ulubionych restauracji. Urządzona częściowo w formie baru, gdzie dania przygotowuje się dosłownie na oczach gości. Głód może dopaść o każdej porze dnia i nocy, a oni są otwarci całą dobę. Jestem wielką fanką serwowanej tu kuchni polskiej. Minus - otoczenie restauracji zdecydowanie zniechęca mnie do szwendania się tam po nocach, nie polecałabym dojazdu tam komunikacją miejską po zmroku. To "Warszawa Wschodnia" Mateusza Gesslera, wychowanego we Francji restauratora i kucharza (z zamiłowania). 

Książkę kucharską Mateusza Gesslera "Moja kuchnia polska" kupiłam tylko dlatego, że zawiera przepisy z restauracji, które po prostu warto powtórzyć. Tatar, sałatka z awokado, śledź w oleju lnianym - oto niektóre z nich. Zdjęcia potraw są średnie, potrawy wydają się być (za) proste, ale może właśnie w ich prostocie tkwi sekret. Dziś "na tapetę" wzięłam pstrąga. W książce jest z grilla, ja zrobiłam z patelni. Wykorzystałam jednak pomysł na marynatę. Lekką i świeżą. Całość była świetna. Może to zasługa świeżej ryby, może lekkiej marynaty, nieznacznie podkreślającej smak pstrąga, a może i klarowanego masła - które jest nośnikiem smaku, a może wszystkiego po trochu. Do obiadokolacji podałam uduszony na odrobinie masła klarowanego świeży, posiekany szpinak, z dodatkiem zeszklonej cebuli i czosnku, przyprawiony solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.


Pstrąg z patelni, pstrąg z grilla

Składniki:

  • 2 pstrągi, wypatroszone
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru, bez skórki
  • sól, pieprz
  • do podania: 1 cytryna
  • do smażenia - łyżka lub dwie masła klarowanego

Wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć w środku solą i pieprzem. Z pozostałych składników, oprócz cytryny, zrobić marynatę. Włożyć do niej rybę na około godzinę. Podana ilość marynaty wystarczy na dwa pstrągi, jeśli włożysz je do worka foliowego i tam wlejesz całą marynatę, pozwalając by dotarła w każdy zakątek ryby. Najlepiej odwrócić woreczek w połowie marynowania, by ryba zamarynowała się równomiernie.

Pstrąga wyjąć z marynaty.

Pstrąg z patelni: masło na patelni rozpuścić na patelni o dużej średnicy. Włożyć pstrągi, smażyć na małym ogniu po około 10 minut z każdej strony. Ja patelnię przykryłam pokrywką.

Pstrąg z grilla: rybę piec na ruszcie około 10 minut z każdej strony w specjalnym koszyku do grillowania ryb.

Gotowego pstrąga skropić sokiem z połowy cytryny, od razu podawać.

Bądź towarzyski, podziel się!


2 komentarze :

  1. Ja zawsze robię w piekarniku, ale w sumie chętnie spróbuję na patelni. Robiłaś może kiedyś mule w winie? Dostałam troche muli i zastanawiam się co z nimi zrobić, a słyszałam, że w winie sa niezłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam, wg Julii Child. Najlepsze na świecie małze Vongole (są drogie, ok. 60 zł/pół kg ) ale na wyjątkowe okazje naprawdę warto

      http://www.ninawkuchni.pl/2011/09/maze-po-marynarsku-ii-wg-julii-child.html

      oczywiście można użyć zwykłych małż, nazywanych też mulami

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)