Tajska zupa dyniowa, ekspresowa





To jeden z tych przepisów, które pozwalają na ugotowanie wybitnie pysznej zupy w maksymalnie krótkim czasie. Można się w niej zakochać od pierwszej łyżki. Jest tak cudownie aromatyczna, jak chyba wszystkie dania kuchni tajskiej! Dla wszystkich podróżników smaku oraz poszukiwaczy sposobów utylizacji azjatyckich przypraw kupionych w podróży bądź podczas tematycznych tygodni w supermarketach. 

Zupa dyniowa numer jeden, ex aequo z tą prostą zupą z pieczonej dyni, przyprawionej imbirem, chili i z ziemniakami. Zostałam nią ostatnio poczęstowana i wierzcie mi, że będzie mi towarzyszyć podczas całego sezonu dyniowego! Dla Warszawiaków - wszystkie składniki dostępne pod halą Mirowską. 

Zupa dyniowa po tajsku, z mlekiem kokosowym i pastą curry

Składniki (3 porcje):

  • 750 g dyni (waga bez pestek i skóry), najlepiej hokkaido lub francuskiej
  • 400 ml wody
  • 1/3 puszki mleka kokosowego 
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 5-10 liści limonki kaffir (świeże lub mrożone)
  • pół łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej (w proszku), albo nieco pasty, albo kawałek świeżej trawy cytrynówkę
 Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować do miękkości, pod przykryciem. Pod koniec gotowania, dodać sos rybny, liście limonki oraz pastę curry. Pogotować z minutę. Następnie zblendować wszystko na krem, dodać mleczko kokosowe oraz trawę cytrynową w proszku. Wymieszać i gotowe!

Używając świeżej trawy cytrynowej, proponuję dodać ją do gotowania wraz z dynią, a później wyjąć przed blendowaniem.



WYBRANE PRZEPISY Z DYNIĄ:

- Prosta zupa z pieczonej dyni i ziemniaków, z chili i imbirem


- Pyszne babeczki z dyni z polewą z białej czekolady 

- Sernik dyniowy (jeden z moich ulubionych)


- Placki z puree z dyni


- Kokosowe curry z ciecierzycy i dyni

- Makaron z dynią i dorszem




4 komentarze :

  1. Super, nareszcie dyniowo-curry. Poproszę o więcej takich połączeń. A jak ktoś lubi z dodatkami (najlepiej lekko chrupiącymi) to co byś proponowała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się o więcej! Może wysuszone w piekarniku i pokruszone chlebki naan (względnie pity), kiełki sojowe albo uprażone na suchej patelni i grubo posiekane nerkowce?

      Usuń
  2. Po tajsku to też jedna z moich ulubionych dyniówek. Tylko dlaczego trawa cytrynowa w proszku? Teraz łatwo ja dostać. Nawet w sklepie dla ubogich podczas akcji azjatyckiej. Można zamrozić i na długie miesiące jest zaopatrzenie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem za! Ta w proszku, podejrzewam, trudniej dostępna niz świeża

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)