czwartek, 18 grudnia 2008

Ziemniaki smażone z boczkiem i cebulą



Danie kolacyjne. Kaloryczne, ale pyszne. Dobre z kefirem albo ze zsiadłym mlekiem. Pomysł z fotoforum Gazety.

Składniki (dla 2óch głodnych osób):
3-4 bardzo duże ziemniaki
150 gram chudego boczku wędzonego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, zioła: tymianek (użyłam świeżego), bazylia (suszona), słodka papryka
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
opcjonalnie parmezan lub inny ser do posypania

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Obieramy z mundurków, kroimy na średnio grube plastry.

Na patelnię wlewamy trochę oliwy (około 2.łyżek), wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę smażymy aż cebula się trochę zeszkli. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy kilka minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze dusimy około minuty-dwóch. Dodajemy pokrojone ziemniaki (u mnie były jeszcze gorące, dlatego nie musiałam ich podgrzewać). Solę, pieprzę, dodaję zioła do smaku, paprykę słodką. Na koniec posypałam tartym parmezanem z torebki.

3 komentarze:

  1. O, to coś dla mnie... Czasem mam taką ochotę na po prostu ziemniaka... A w tej wersji..., mmm... pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie wyglada, nawet jako dodatek do dania miesnego

    OdpowiedzUsuń
  3. cebule przed boczkiem..?

    OdpowiedzUsuń