niedziela, 1 lutego 2015

Zielony koktajl z jarmużem i ananasem na śniadanie




Odświeżający koktajl zielony z jarmużem, zieloną rośliną kapustną, który przebojem, po latach zapomnienia, wkracza do naszych kuchni. Jest wielbiony przez wegan i wegetarian na całym świecie. Dostępny jest na bazarkach, w wielu dobrze zaopatrzonych warzywniakach, supermarketach i dyskontach. Szukajcie go w lodówce obok szpinaku.

Jarmuż polubili biegacze i inni sportowcy. Zalecają go dietetycy i lekarze. Nie jest żadnym wynalazkiem. Przepisy na dania z jarmużem pojawiają się m.in. w przedwojennych książkach kucharskich Marii Śleżańskiej i Marii Monatowej. Powodów, żeby włączyć go do swojej diety jest wiele, ale kilka wydaje się być szczególnie istotnych.

1. Filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma.

2. Jest bogatym źródłem witaminy A.

3. Jedząc go przyswajamy wapń i żelazo.

4. Znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie na witaminę K.

5. Jest ważnym źródłem potasu, miedzi i manganu.

6. W testach na zwierzętach wykazuje działanie antynowotworowe. Glukozynolany zawarte w jarmużu mogą mieć wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów płuc, prostaty, piersi i żołądka. Badania w tym zakresie jeszcze trwają. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.

7. Pozwala unormować poziom cukru we krwi, dlatego pomaga w utrzymaniu wagi. Dodatkowo jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Niestety w wielu przepisach występuje z mięsem, boczkiem i po prostu tłuszczem. Wtedy przestaje być pomocny w diecie odchudzającej.

8. Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na wiele współczesnych chorób. Nie jest lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.

9. Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu zdecydowanie zyskuje na smaku.

10. Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą.
(cyt. za festiwalbiegowy.pl)

Dziś przepis na super prosty i syper szybki przepis na koktajl śniadaniowy na bazie jarmużu i ananasa. Dzięki płatkom owsianym jest bardziej sycący.

Zielony koktajl z jarmużem i ananasem na śniadanie

Składniki: [na 1-2 porcje]

  • spora garść jarmużu (50 g)
  • 1/3 świeżego ananasa
  • około 3/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 4 płaskie łyżki płatków owsianych + tyle wrzątku, by woda wystawała na kilka mm ponad płatki)


Wykonanie:


Ananasa obrać, pokroić na plastry wyciąć głąb, pokroić na mniejsze kawałki.

Płatki owsiane wsypać do szklanki lub małej miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na czas przygotowywania koktajlu.

Do kielicha miksera włożyć umyty jarmuż, zalać 3/4 szklanki przegotowanej lub mineralnej wody, dodać pokrojonego ananasa i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Zmiksować na gładką masę, ewentualnie dodać trochę wody. Dodać płatki owsiane, ponownie zmiksować.

Smacznego!





****

Inne przepisy na zielone koktajle znajdziesz tutaj: ze szpinaku, kiwi i banana oraz z kiwi, awokado i szpinaku.

Z koktajli na śniadanie polecam także b. sycący mus jaglany z truskawkami.

2 komentarze:

  1. Te zielone koktajle zawsze mają takie cudowne, nasycone kolory! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten koktajl jest przekozacki!

    OdpowiedzUsuń