Herbatniki gryczane


Kruche herbatniki, z delikatnym ziemistym (można go nazwać też orzechowym) posmakiem gryki. Czuję się jeszcze bardziej zachęcona do eksperymentów z użyciem mąki gryczanej. Nie trzeba specjalnie kupować mąki, wystarczy zemleć kaszę w młynku do kawy. 

Z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty; słodkie i słone przysmaki na cały rok", w książce występują pod nazwą "herbatniki z gryką", str. 12. W oryginale nie ma imbiru, podobnie jak zamiennika cukru; modyfikacje te zaczerpnęłam z bloga Trufli. Jako, że jest okres przedświąteczny, dodałam do nich łyżeczkę przyprawy korzennej.

Gryczane herbatniki

Składniki: (na ok. 30 szt.)
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g cukru + 60 g cukru trzcinowego
  • (lub 65 g ksylitolu + 60 g nektaru z agawy)
  • 1 jajko
  • mielony imbir, na czubku noża
  • spora szczypta soli kamiennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 180 g mąki gryczanej*
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości (np. domowej lub gotowej, dobrej jakości tj. bez dodatku mąki, kakao czy cukru)
  • do posypania: 20 g ksylitolu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
*zmieliłam w młynku do kawy 65 g kaszy gryczanej palonej i 115 g kaszy gryczanej niepalonej, tzw. białej, surowej

Wykonanie:

Masło utrzeć z ksylitolem i agawą (lub cukrem). Dodać jajko, miksując na średnich obrotach, dodać imbir, ew. przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i gryczaną. Miksować krótko, do wyrobienia składników. Ciasto przełożyć na przezroczystą folię spożywczą (ułatwi do pracę z ciastem, bo jest b. miękkie), przez nią uformować kulę z ciasta i włożyć do lodówki na 1 godz.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Schłodzone ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość ok. 5 mm.

Wyciąć herbatniki, które można dodatkowo posypać ksylitolem lub cukrem trzcinowym. Jeśli nie masz foremek do ciastek, możesz wycinać je małą szklanką.

Uwaga: jako, że jest dość klejące, zamiast wałkowania i wycinania rekomenduję coś innego: ciasto przed chłodzeniem podzielić na dwie cześci, otrzymując dwie kule (warto sobie pomóc przy pomocy przezroczystej folii spożywczej), a po wyjęciu z lodówki, twarde ciasto, nie rozwijając z folii spożywczej, zrolować w rulon (jak bułka-paluch), a następnie odwinąć z folii i pokroić na 4-5 mm plasterki.

Piec na papierze do pieczenia, w pewnej odległości od siebie (ciastka rosną także wszerz), ok. 13-20 min., w zależności od wielkości i grubości herbatników. Nie zdejmować ich od razu z blachy, dopiero jak przestygną.

Po kilku godzinach od upieczenia, włożyć do pudełka kartonowego lub puszki, jeśli nie zjemy od razu.



***

Inne przepisy z użyciem mąki gryczanej:

Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami


Pyszna szarlotka owsiano-gryczana


A może inne przepisy na ciastka (i pierniczki):


Wspaniałe ciasteczka słonecznikowe


Przepis na najlepsze pierniczki


Bądź towarzyski, podziel się :)

2 komentarze :

  1. Zrobione wczoraj i już zjedzone. Było nas kilkoro, a i goście dostali na wynos, wraz z przepisem, a w zasadzie linkiem do przepisu! Jestem nimi zachwycona.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)