sobota, 12 grudnia 2015

Herbatniki gryczane


Kruche herbatniki, z delikatnym ziemistym (można go nazwać też orzechowym) posmakiem gryki. Czuję się jeszcze bardziej zachęcona do eksperymentów z użyciem mąki gryczanej. Nie trzeba specjalnie kupować mąki, wystarczy zemleć kaszę w młynku do kawy. 

Z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty; słodkie i słone przysmaki na cały rok", w książce występują pod nazwą "herbatniki z gryką", str. 12. W oryginale nie ma imbiru, podobnie jak zamiennika cukru; modyfikacje te zaczerpnęłam z bloga Trufli. Jako, że jest okres przedświąteczny, dodałam do nich łyżeczkę przyprawy korzennej.

Gryczane herbatniki

Składniki: (na ok. 30 szt.)
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g cukru + 60 g cukru trzcinowego
  • (lub 65 g ksylitolu + 60 g nektaru z agawy)
  • 1 jajko
  • mielony imbir, na czubku noża
  • spora szczypta soli kamiennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 180 g mąki gryczanej*
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości (np. domowej lub gotowej, dobrej jakości tj. bez dodatku mąki, kakao czy cukru)
  • do posypania: 20 g ksylitolu lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
*zmieliłam w młynku do kawy 65 g kaszy gryczanej palonej i 115 g kaszy gryczanej niepalonej, tzw. białej, surowej

Wykonanie:

Masło utrzeć z ksylitolem i agawą (lub cukrem). Dodać jajko, miksując na średnich obrotach, dodać imbir, ew. przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i gryczaną. Miksować krótko, do wyrobienia składników. Ciasto przełożyć na przezroczystą folię spożywczą (ułatwi do pracę z ciastem, bo jest b. miękkie), przez nią uformować kulę z ciasta i włożyć do lodówki na 1 godz.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Schłodzone ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość ok. 5 mm.

Wyciąć herbatniki, które można dodatkowo posypać ksylitolem lub cukrem trzcinowym. Jeśli nie masz foremek do ciastek, możesz wycinać je małą szklanką.

Uwaga: jako, że jest dość klejące, zamiast wałkowania i wycinania rekomenduję coś innego: ciasto przed chłodzeniem podzielić na dwie cześci, otrzymując dwie kule (warto sobie pomóc przy pomocy przezroczystej folii spożywczej), a po wyjęciu z lodówki, twarde ciasto, nie rozwijając z folii spożywczej, zrolować w rulon (jak bułka-paluch), a następnie odwinąć z folii i pokroić na 4-5 mm plasterki.

Piec na papierze do pieczenia, w pewnej odległości od siebie (ciastka rosną także wszerz), ok. 13-20 min., w zależności od wielkości i grubości herbatników. Nie zdejmować ich od razu z blachy, dopiero jak przestygną.

Po kilku godzinach od upieczenia, włożyć do pudełka kartonowego lub puszki, jeśli nie zjemy od razu.



***

Inne przepisy z użyciem mąki gryczanej:

Zdrowe ciasto owsiano-gryczane z czarnymi owocami


Pyszna szarlotka owsiano-gryczana


A może inne przepisy na ciastka (i pierniczki):


Wspaniałe ciasteczka słonecznikowe


Przepis na najlepsze pierniczki


Bądź towarzyski, podziel się :)

2 komentarze:

  1. Zrobione wczoraj i już zjedzone. Było nas kilkoro, a i goście dostali na wynos, wraz z przepisem, a w zasadzie linkiem do przepisu! Jestem nimi zachwycona.

    OdpowiedzUsuń