niedziela, 13 grudnia 2020

Ciasto pomarańczowe z żurawiną i pistacjami





Wilgotne ciasto z żurawiną i pistacjami. Połączenie kwaskowych żurawin i słodkiego, pomarańczowego ciasta jest naprawdę udane! Ciasto zrobiłam rok temu, podczas przerwy w blogowaniu (z myślą, że może kiedyś wrócę). Ma jedną podstawową wadę, jest nieduże. Zdecydowanie pyszna świąteczna propozycja. Podczas covidowej izolacji, gdy wiele rodzin decyduje się na spędzanie Świąt osobno, można bardziej niż zwykle "zaszaleć" i przygotować niezbyt tradycyjne wypieki. Przepis ze strony mojewypieki, oryginał znajduje się tutaj

Ciasto pomarańczowe z żurawiną i pistacjami
na niedużą formę - keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm 

Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 duże jajko 
  • 160 g cukru 
  • 240 ml kefiru lub maślanki 
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić część cukru cukrem waniliowym)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 110 g czyli około 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej), posiekanej na mniejsze kawałki 
  • 65 g niesolonych pistacji, z grubsza posiekanych
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

W jednym naczyniu umieścić jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, nie dłużej. 

Dodać żurawinę i pistacje, krótko wymieszać. 

Formę - keksówkę - wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC bez termoobiegu przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, a następnie wyjąć na paterę. Polukrować. 

Lukier pomarańczowy: 

Składniki:
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 1,5 – 2 łyżki wrzącej wody 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:

Składniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 1,5 łyżki wody i rozetrzeć grzbietem łyżki na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – odrobinę wody i rozetrzeć. 

Zamienniki: 
  • zamiast niesolonych postacji można użyć solonych, wyłuskać i je trochę przemyć z soli - ja tak zrobiłam 
  • można też użyć orzechów włoskich
  • autorka przepisu pisze, że można zastąpić świeżą żurawinę suszoną, ale myślę, że to jednak świeża "robi robotę"




0 komentarze

Prześlij komentarz