Naleśniki - przepis podstawowy




Klasyczne polskie naleśniki, przepis podstawowy. Do nadzienia słodkiego i na słono.

Do naleśników nadaje się mąka wrocławska, a wg niektórych producentów mąk, może być też poznańska. Są to mąki ciemniejsze niż tortowa i zawierają sporo białka.

Ja smażę naleśniki praktycznie bez tłuszczu. Przyznam, że czasem lubię zjeść naleśniki smażone na oleju albo maśle klarowanym, z nadzieniem z tłustego twarogu, ale traktuję to jako rarytas, na który mogę pozwolić sobie po wycieczce górskiej lub innej naprawdę solidnej dawce sportu. Albo od święta :)

Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki:
1 szklanka=250 ml, 1 łyżeczka=5 ml
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka rozmiar M
  • 2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 1 szklanka wody mineralnej (gazowanej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo, maks. 1 łyżka oleju do smażenia

Nadzienie do naleśników z TEGO przepisu

Wykonanie:

Najlepiej użyć miksera z końcówką jak do ubijania białek albo trzepaczki i miksować na wolnych obrotach/energicznie mieszać.

Jajka i mleko zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę (koniecznie przesianą), następnie wodę, sól i olej. Cały czas miksować. Ciasto najlepiej odstawić na 20-30 minut. Ten czas "odpoczynku" pozwala mące spęcznieć. Ciasto ma mieć konsystencję średnio gęstej, kwaśnej śmietany; w razie czego dodać nieco wody/mleka lub mąki.

Podzielę się z Wami tym, jak smażyć naleśniki bez tłuszczu i by nie przywierały. Kluczem jest odpowiednie nagrzanie patelni (może być zarówno teflonowa, jak i żeliwna). Najpierw rozgrzać przez kilka minut suchą patelnię, by była gorąca, ale nie bardzo gorąca.

Uwaga: jednym z powodów, dla których naleśniki przywierają do patelni, jest jej nierównomierne nagrzanie.

Przed smażeniem pierwszego naleśnika, wlać na patelnię łyżkę oleju i ostrożnie rozprowadzić go po całej patelni kawałkiem ręcznika papierowego.

Uwaga: nie polecam wylewania oleju i ręczne jego rozprowadzanie na patelni za pomocą kulistych ruchów - tłuszcz nie dotrze w każde miejsce.

Po chwili, jak tłuszcz się rozgrzeje, wlać pierwszą partię ciasta na naleśniki. Patelnię przechylać i przy pomocy okrężnych ruchów, rozprowadzić ciasto po dnie patelni. Ja do nalewania ciasta używam małej chochelki. Pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi zbyt gruby i ogólnie nie jest idealny.

Naleśniki należy smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Pierwsza strona będzie smażona nieco dłużej. Jak poznać, że naleśnik można już przerzucić na drugą stronę? Naleśnik przestanie być z wierzchu surowy/płynny - zetnie się na całej powierzchni, a lekko podniesione drewnianą łopatką brzegi naleśnika, będą odchodzić od patelni. Wówczas należy ostrożnie łopatkę wsunąć pod naleśnik i zdecydowanym ruchem przerzucić go na drugą stronę.

Co 4-5 naleśnik można lekko natłuścić patelnię nasączonym ręcznikiem papierowym, którego używaliśmy do pierwszego natłuszczania.

Usmażone naleśniki układać w stosik na talerzu. Jak najłatwiej podgrzać naleśniki? Zajmuje to dosłownie chwilę - każdy z naleśników wkładam na krótko na rozgrzaną patelnię tuż przed podaniem.


Zobacz także inne przepisy na: naleśniki, pyzy, kluski:

Naleśniki czekoladowe - przepis podstawowy



Najprostsze placki na mleku/maślance


Placki z dyni



Placki z cukinii i szpinaku


Placki z cukinią, podawane z łososiem i kwaśną śmietaną


Uszka do barszczu czerwonego


Pierogi ruskie



Pieczone pierogi z boczniakami




Pierogi z mięsem, klasyczne



Pierogi/kluski leniwe


Wielkopolskie pyzy - kluski na parze





3 komentarze :

  1. Uwielbiam naleśniki, chociaż ze smażeniem ich to już gorzej;)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem warto się poświęcić :)

      Usuń
  2. Pierwsza Klasa ! Przepis idealny - wszystko wyszło znakomicie - dodałam jedynie odrobinę cukru :-)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)